Juridinių asmenų registras

Kokia tvarka likviduojama akcinė bendrovė ar uždaroji akcinė bendrovė?

Bendrovė likviduojama Akcinių bendrovių įstatymo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka.
Priėmus sprendimą likviduoti juridinį asmenį ir paskyrus likvidatorių (likvidatoriumi gali būti tik fizinis asmuo), likvidatorius turi apie likvidavimą pranešti Civilinio kodekso 2.112 straipsnio nustatyta tvarka. Jeigu įstatuose numatytame leidinyje paskelbti apie likvidavimą nėra galimybės, skelbimas Registrų centro elektroniniame informaciniame leidinyje būtų tinkamas. Skelbimo tvarką rasite čia.
Likvidatorius ne vėliau kaip pirmąją sprendimo likviduoti juridinį asmenį viešo paskelbimo dieną Registrų centrui (registruotis vizitui galite čia) pateikia dokumentus įregistruoti teisinį statusą Likviduojamas:
1. Prašymą įregistruoti teisinį statusą  forma JAR-1 ir formas JAR-TST1, JAR-LK1, KD-1.
2. Visuotinio akcininkų susirinkimo, kuriame nuspręsta likviduoti juridinį asmenį ir paskirti likvidatorių, protokolą (sprendimą).
3. Dokumentus teikiančio asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Siunčiant dokumentus paštu, pridedama likvidatoriaus asmens dokumento kopija.

Už teisinio statuso įregistravimą mokamas 16,90 Eur atlyginimas.  Informaciją apie atsiskaitomąsias sąskaitas rasite čia.

Elektroniniu būdu per Registrų centro klientų savitarnos sistemą  pateikti prašymą įregistruoti teisinį statusą Likviduojamas galima, jeigu sistemoje yra įregistruotas įgaliotas asmuo, kuris turi teisę teikti duomenis ir pasirašyti dokumentus ir kurio duomenys įregistruoti sistemoje. 
Įgaliotas asmuo elektroniniu parašu prisijungęs prie Registrų centro klientų savitarnos sistemos, spustelėjęs nuorodą Juridinių asmenų registras ir kairėje meniu pusėje pasirinkęs laukelius: Juridinio asmens, filialo ir duomenų registravimas, Juridinio asmens, filialo  duomenų registravimas, turės pasirinkti keičiamus duomenis - Teisinio statuso įregistravimas. Pasirinkus statusą Likviduojamas reikės nurodyti, kas priėmė sprendimą likviduoti (juridinio asmens organas, dalyvis) bei sprendimo priėmimo datą. Išsaugojus duomenis ir spustelėjus Tęsti, sistema sugrąžins į skiltį Keičiami duomenys, kur spustelėjus nuorodą Organai reikės išregistruoti juridinio asmens vadovą, kolegialų valdymo organą bei jo narius (jeigu yra sudaryta stebėtojų taryba, ji neišregistruojama). Išsaugojus duomenis ir spustelėjus Tęsti, sistema sugrąžins į skiltį Keičiami duomenys, kur spustelėjus nuorodą Likvidatorius, reikia įrašyti duomenis apie likvidatorių. Atlikus išvardytas procedūras ir spustelėjus Tęsti, savitarnos sistema sugeneruos prašymą keisti duomenis (JAR-1-E), kurį reikės pasirašyti kvalifikuotu elektroniniu parašu. Svarbu pažymėti, kad prie prašymo būtina pridėti dokumentą, patvirtinantį sprendimą likviduoti juridinį asmenį. Įkeliamas dokumentas turi būti išsaugotas PDF arba ADOC formatu. Dokumentai pasirašomi paspaudus nuorodą Pasirašyti.

Atlyginimas už teisinio statuso įregistravimą elektroniniu būdu - 9,12 euro. Krepšelis turi būti apmokėtas neišėjus iš savitarnos sistemos.

Juridinių asmenų registro tvarkytojui peržiūrėjus pateiktus duomenis ir dokumentus ir nenustačius trūkumų, bus įregistruotas teisinis statusas ir prašymo būsena bus pakeista į Įvykdytas. Apie pasikeitusią prašymo būseną duomenų bei dokumentų teikėjas elektroniniu paštu gaus žinutę Juridinių asmenų registre įrašytu elektroniniu paštu.
 
Likvidatorius, atlikęs juridinio asmens likvidavimo procedūras, Registro tvarkytojui pateikia šiuos dokumentus:
1. Prašymą išregistruoti likviduotą juridinį asmenį forma JAR-4;
2. Likvidavimo aktą (surašomas laisva forma);
3. Dokumentų ir archyvų įstatymo nustatytų subjektų, įgaliotų priimti likviduojamų juridinių asmenų dokumentus saugoti, išduotą pažymą, patvirtinančią, kad dokumentai perduoti toliau saugoti arba kad perduotinų toliau saugoti dokumentų nėra.
4. savivaldybių administracijų, administruojančių valstybinės žemės nuomos mokestį, išduotą pažymą, patvirtinančią, kad juridinis asmuo atsiskaitęs su savivaldybių, kurių teritorijoje buvo nuomojama valstybinė žemė, biudžetais – dėl valstybinės žemės nuomos mokesčio, jeigu Registro tvarkytojas nėra gavęs savivaldybės administracijos, administruojančios valstybinės žemės nuomos mokestį pranešimo apie juridinio asmens atsiskaitymą su savivaldybių, kurių teritorijoje buvo nuomojama valstybinė žemė, biudžetais, arba paaiškinimą, kad žemė nuomojama nebuvo.  

Juridinis asmuo išregistruojamas, Registro tvarkytojui gavus nurodytus dokumentus bei Teritorinės valstybinės mokesčių inspekcijos pranešimą JAR-PBA apie juridinio asmens atsiskaitymą su biudžetais bei pinigų fondais ir sumokėjus 8,92 euro atlyginimą.

Prašymus ir kitus dokumentus Juridinių asmenų registro tvarkytojui  pateikti galima ir Registrų centro elektroninio pristatymo dėžutės adresu (per E. pristatymą), jei kiekvienas dokumentas pasirašytas atitinkamų asmenų (prašymai, likvidavimo aktas – likvidatoriaus, protokolas – susirinkimo pirmininko ir sekretoriaus, vienintelio akcininko sprendimas - vienintelio akcininko ir t.t.) kvalifikuotais elektroniniais parašais. Elektroniniu paštu teikiami dokumentai nepriimami, neregistruojami ir nenagrinėjami.
Redaguota: 2023-05-31 15:32
Į viršų