Juridinių asmenų registras

Kokias teises turi paskirtas paveldimo turto (individualios įmonės, uždarosios akcinės bendrovės akcijų) palikimo administratorius, kaip ir kokia tvarka jis registruojamas Juridinių asmenų registre (JAR)?

Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas (toliau – CK) nustato atvejus, kada teismo nutartimi gali būti skiriamas palikimo administratorius/paveldimo turto palikimo administratorius, pvz.: kai paveldima individuali įmonė; kai į palikimą įeina turtas, kurį reikia tvarkyti (individuali įmonė, ūkininko ūkis, vertybiniai popieriai ir kt.), ir to negali atlikti testamento vykdytojas arba įpėdinis (CK 5.55 straipsnis, 5.65 straipsnis).
 
CK nustatyta, kad palikimo administratoriui taikomos mutatis mutandis CK ketvirtosios knygos XIV skyriaus – Kito asmens turto administravimas normos.
 
Vadovaujantis CK 4.254 straipsnio 8 punktu, turto administravimo faktas turi būti įregistruotas viešame registre. Atsižvelgiant į tai, tais atvejais, kai teismo nutartimi paskiriamas palikimo, pavyzdžiui: individualios įmonės, uždarosios akcinės bendrovės akcijų, administratorius, JAR įrašoma ir tvarkoma ši bendroji informacija apie juridinius asmenis:
- juridinio asmens turto arba palikimo administravimo paskyrimo ir panaikinimo datos,
- duomenys apie turto ar palikimo administratorių (JAR nuostatų 23.18 papunktis).
 
Lietuvos Respublikos individualių įmonių įstatymo 10 straipsnio 3 dalyje nustatyta, kad individualios įmonės palikimo administratorius turi individualios įmonės savininko bei vadovo teises ir pareigas. Taigi, paskirtas paveldimo turto (individualios įmonės) palikimo administratorius, duomenis apie jį, kaip apie palikimo administratorių ir individualios įmonės vadovą, įregistravus JAR, turi individualios įmonės vadovo teises ir pareigas, įskaitant ir teisę teiki teisės aktuose nustatytus duomenis, dokumentus JAR tvarkytojui, tuo tikslu jungtis prie Registrų centro savitarnos sistemos, pasirašyti juridinio asmens duodamą įgaliojimą bei atlikti kitus veiksmus, kuriuos gali atlikti vadovas.
 
Kitais paveldimo turto (išskyrus, kai paveldima individuali įmonė) atvejais, teismo nutartimi paskirtas palikimo administratorius, administruojantis paveldimą turtą, pavyzdžiui: uždarosios akcinės bendrovės visas ar daugumą akcijų, NETURI šios uždarosios akcinės bendrovės vadovo teisių ir pareigų. Tai akcentuojama ir teismų praktikoje, pagal kurią turto administratoriaus, nustatant turto paprastą ar visišką administravimą, skyrimas nėra ir negali būti vertinamas kaip bendrovių valdymo organo – bendrovės vadovo – paskyrimas; teismo nutarties pagrindu paskirtasis turto administratorius neįgyja bendrovių vadovo statuso pagal įstatymą, atstovavimas bendrovėms pagal įstatymą neatsiranda (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2018 m. birželio 29 d. nutartis civilinėje byloje Nr. E3K-3-261-701/2018).
Šiais atvejais teismo nutartimi paskirto palikimo administratorius duomenis įregistravus JAR – toks asmuo neturi teisės teiki teisės aktuose nustatytus duomenis, dokumentus JAR ar JADIS tvarkytojui, tuo tikslu jungtis prie Registrų centro savitarnos sistemos, taip pat ir išduoti įgaliojimo (t. y. pasirašyti juridinio asmens duodamą įgaliojimą) teikti duomenis, dokumentus JAR ar JADIS tvarkytojui.
 
Retais atvejais pasitaiko, kai mirus vieninteliam ar daugumą uždarosios akcinės bendrovės akcijų turinčiam akcininkui, kuris buvo ir šios bendrovės vadovas, teismas nutartimi skirdamas paveldimo turto (uždarosios akcinės bendrovės akcijų) palikimo administratorių, nutartyje nurodo, kad paskirtas palikimo administratorius turi kartu ir vadovo teises ir pareigas. Tokiu atveju paskirtas palikimo administratorius JAR registruojamas ne tik kaip palikimo administratorius, bet ir kaip uždarosios akcinės bendrovės vadovas, taigi, atitinkamai, turi vadovo teises ir pareigas, įskaitant ir teisę teiki teisės aktuose nustatytus duomenis, dokumentus JAR ar JADIS tvarkytojui, tuo tikslu jungtis prie Registrų centro savitarnos sistemos, pasirašyti juridinio asmens duodamą įgaliojimą bei atlikti kitus veiksmus, kuriuos gali atlikti vadovas.
 
Pažymėtina, kad faktas apie paskirtą palikimo administravimą JAR registruojamas gautos teismo nutarties pagrindu, tuo tarpu duomenys apie palikimo administratorių registruojami JAR tvarkytojui pateiktų dokumentų pagrindu.
Siekiant įregistruoti duomenis JAR apie teismo nutartimi paskirtą palikimo administratorių, JAR tvarkytojui turi būti pateikti šie dokumentai:
  • prašymas registruoti Juridinių asmenų registre forma – JAR-1;
  • užpildytos formos JAR-LK1 (jei paskirtas administratorius – fizinis asmuo) arba JAR-LK2 (jei paskirtas administratorius – juridinis asmuo);
  • užpildyta vienasmenio valdymo organo forma JAR-VO-V (jei paskirtas individualios įmonės palikimo administratorius arba teismo nutartyje nurodyta, kad paskirtas paveldimo turto (uždarosios akcinės bendrovės akcijų) palikimo administratorius turi kartu ir vadovo teises ir pareigas);
  • užpildyta forma KD-1;
  • dokumentus ir duomenis teikiančio asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas. Kai dokumentai siunčiami paštu, pridedama asmens dokumento kopija.
 Aukščiau nurodytus dokumentus, siekiant įregistruoti duomenis apie paskirtą palikimo administratorių, JAR tvarkytojui gali pateikti pats teismo nutartimi paskirtas palikimo administratorius, jei nėra vadovo (pvz.: vadovas miręs, palikimo administravimo metu nėra išrinktas naujas vadovas).
 
Dokumentai JAR tvarkytojui pateikiami asmeniškai, paštu arba per E. pristatymo dėžutę. Teikiant dokumentus per E. pristatymo dėžutę, kiekvienas dokumentas turi būti pasirašytas kvalifikuotu sertifikatu patvirtintu elektroniniu pasirašančiojo asmens parašu.
 
JAR tvarkytojui neradus kliūčių įregistruoti, pakeisti duomenys įregistruojami ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo prašymo pateikimo ir atlyginimo už įregistravimą sumokėjimo.

Redaguota: 2024-05-06 14:45
Į viršų