e. pristatymas

Įgaliotas elektroninio pristatymo dėžutės atstovas turi visas vadovo teises, tarp jų ir privalomos elektroninio pristatymo dėžutės sutarties patvirtinimo, t.y. gali patvirtinti pasikeitusias sutarties sąlygas, aktyvuoti juridinio asmens elektroninio pristatymo dėžutę. Norėdami paskirti įgaliotą e. dėžutės atstovą, el.
Taip. E. siuntų pristatymo sistema turi duomenų apsikeitimo sąsajų su išorinėmis sistemomis priemonių, kurios suteikia galimybę:
  • Atskirų institucijų sistemoms automatiškai į E. pristatymo sistemą pateikti ir iš jos gauti e. siuntas.
  • Įtraukti E. pristatymo sistemą į savo elektroninių paslaugų teikimo procesus ten, kur reikia formalaus teisiškai galiojančio dokumento ar pranešimo pristatymo, t. y. E.
Jeigu ePristatymas.lt portale siūlomų sutarčių lange nematote reikiamų specialiųjų sąlygų, juridiniai asmenys turi pateikti nustatytos formos prašymą (pateiktas čia). Pasirašytas prašymas turi būti siunčiamas el. pašto adresu versloklientai@registrucentras.lt.
Pasiekiamumas ir patogumas – turėdami elektroninio pristatymo dėžutę, fiziniai asmenys bet kuriuo paros metu ir nepriklausomai nuo buvimo vietos gali nemokamai viešojo administravimo subjektams siųsti ir iš jų gauti oficialias, registruotam paštui prilyginamas e. siuntas. Be to, visos gautos ir išsiųstos e. siuntos pasiekiamos ir saugomos bet kuriuo metu ir vienoje vietoje – ePristatymo IS elektroninio pristatymo dėžutėje, o apie gautą e. siuntą naudotojas informuojamas elektroniniu paštu arba per Elektroninius valdžios vartus.
Teisinė ir įrodomoji pristatymo galia. Siuntos pristatymas E. pristatymo sistemoje turi teisinę ir įrodomąją galią, atitinkančią registruotojo laiško įteikimą. Teisinė ir įrodomoji pristatymo galia. Siuntos pristatymas E. pristatymo sistemoje turi teisinę ir įrodomąją galią, atitinkančią registruotojo laiško įteikimą. Saugumas. E. pristatymo sistemos saugumui skiriamas ypatingas dėmesys. Priešingai nei el. pašto atveju, norint gauti ar išsiųsti e. siuntas neužtenka žinoti tik prisijungimo slaptažodį.
ePristatymo IS gali naudotis visi Lietuvos Respublikos fiziniai ir juridiniai asmenys, jiems tereikia susikurti ir/arba aktyvuoti elektroninio pristatymo dėžutę. 
E. pristatymo sistemoje elektroninės dėžutės sukūrimas, aktyvavimas ir siuntų gavimas nekainuoja. Už paslaugas mokama tik tuo atveju, jei vykdomas siuntų siuntimas. E. pristatymo sistemoje galima siųsti elektronines ir fizines (popierines) siuntas: 
Patvirtinti, užsakyti specialiąsias sutarties sąlygas turi teisę elektroninės dėžutės savininkas arba įgaliotas asmuo (instrukciją rasite paspaudę čia).
EPristatymo IS sutartį ir taisykles tvirtina elektroninio pristatymo dėžutės savininkas arba įgaliotas asmuo.
Susipažinti su taisyklėmis ir patvirtinti sutartį sistemos priemonėmis turi teisę tik E. pristatymo dėžutės savininkas (juridinio asmens vadovas) arba jo įgaliotas asmuo (instrukciją rasite paspaudę čia).
PVM sąskaitos faktūros už E. pristatymo sistemoje suteiktas paslaugas siunčiamos klientų nurodytu el. paštu ir pateikiamos ePristatymas.lt portalo paskyrose:
Elektroninio pristatymo dėžutės administratorius ir autorizuoti asmenys prisijungti prie šios dėžutės gali tik tuomet, kai savininkas arba įgaliotas asmuo susipažįsta ir patvirtina naujas sutarties sąlygas.
Norint išsiųsti e. siuntą fiziniam asmeniui, reikia žinoti gavėjo:
  • elektroninio pristatymo dėžutės adresą arba
  • gavėjo vardą, pavardę ir asmens kodą.
Prisijungę adresu ePristatymas.lt, atlikite autentifikaciją, pasirinkite reikiamą e. dėžutę ir spauskite „Nustatymai", išsiskleidusiame sąraše pasirinkite „E. dėžutės naudotojai" (detalesnę instrukciją rasite paspaudę čia).

Galimos naudotojų rolės:
ePristatymo sistemoje vienam asmeniui (tiek fiziniam, tiek juridiniam) gali būti sukurta viena elektroninio pristatymo dėžutė. Tačiau vienai elektroninio pristatymo dėžutei gali būti priskirti daugiau negu vienas naudotojas. Naują elektroninės dėžutės naudotoją gali prijungti elektroninio pristatymo dėžutės savininkas, jo įgaliotas atstovas arba elektroninio pristatymo dėžutės administratorius. Norint priskirti naują elektroninės pristatymo dėžutės naudotoją reikia žinoti asmens vardą, pavardę ir asmens arba valstybės tarnautojo kodą.
1. Aktyvuota – tai ePristatymo IS elektroninio pristatymo dėžutė, aktyvuota savininkui arba jo įgaliotam asmeniui patvirtinus, kad susipažino su e. siuntų pristatymo sistemos taisyklėmis, sutartimi, ir sutikus laikytis jų nuostatų. Į ją ir iš jos gali būti siunčiamos e. siuntos.

2. Neaktyvuota – tai:
Gavėjui tradiciniu registruotu paštu yra pristatomas atspausdintas e. siuntos nuorašas. Atkreiptinas dėmesys, kad tradiciniu registruotu paštu išsiųsta e. siunta yra patalpinama e. siuntų pristatymo sistemoje ir gavėjas gali ją gauti į savo e. pristatymo dėžutę, jei išpildomos šios sąlygos:
 
Gavėjas susikuria elektroninę pristatymo dėžutę;
„Išsiųsta“ – elektroninės siuntos būsena, kuri reiškia, kad elektroninė siunta buvo išsiųsta iš siuntėjo elektroninio pristatymo dėžutės arba subdėžutės.
„Pristatyta“ – elektroninės siuntos būsena, kuri reiškia, kad elektroninė siunta buvo pristatyta į gavėjo elektroninio pristatymo dėžutę arba subdėžutę.
„Gauta“ – elektroninės siuntos būsena, kuri reiškia, kad gavėjas, kuriam elektroninė siunta adresuota, gavo elektroninę siuntą savo elektroninio pristatymo dėžutėje arba subdėžutėje.
Taip, galima. Siuntimo žingsniai:

siunčiant e. siuntą, siuntėjui ePristatymo IS yra nurodoma, kad “Pagal pateiktus duomenis ePristatymo sistemoje asmuo nerastas, tačiau sistemoje užtikrinama galimybė siųsti e. siuntas gavėjams (fiziniams asmenims), kurie nėra ePristatymo IS naudotojai ir neturi aktyvuotos elektroninės pristatymo dėžutės. Ar siųsite e. siuntą?" bei matomi mygtukai TAIP ir NE.
Išsiuntimo laikas fiksuojamas suformavus e. siuntą ir paspaudus „Išsiųsti“. Išsiuntimo laikas nepriklauso nuo gavėjo darbo laiko. Išsiuntimo (ir gavimo) laikas fiksuojamas ePristatymo sistemos laiku. ePristatymo sistemoje atliekama ePristatymo sistemos serverių laikrodžių sinchronizacija su Lietuvos koordinuotu laiku UTC (LT).
E. siuntos gavėjas, siunčiamą dokumentą gavęs registruotu paštu, dokumento originalą gali pasiekti atlikęs šiuos veiksmus (rekomenduojama vadovautis kartu su dokumentu pateiktomis instrukcijomis):
Kiekvienas elektroninės pristatymo dėžutės naudotojas turi galimybę ePristatymo sistemoje nurodyti savo informavimo nustatymus. Nustatymuose galima nurodyti įvykius (pvz. gavėjas gavo siuntą, gavėjas perskaitė siuntą ir pan.), kuriems įvykus apie įvykio faktą ePristatymo sistema informuos elektroninio pristatymo dėžutės naudotoją el. paštu (el. pašto adresą galima keisti) arba per Elektroninius valdžios vartus. Siekiant užtikrinti e. siuntos turinio saugumą, el. paštu gavėjui pranešama tik apie pristatymo faktą, neatskleidžiant e. siuntos pavadinimo ar turinio.
Išsiųstos ar gautos e. siuntos elektroninio pristatymo dėžutėje saugomos tol, kol jas pašalina ePristatymo sistemos naudotojas, o jų nepašalinus – 6 mėnesius nuo jų išsiuntimo ar gavimo dienos. Pasibaigus elektroninės siuntos saugojimo terminui, kiekvienam prie elektroninės siuntos pridėtam priedui informacinėje sistemoje suteikiamas unikalus kodas, kuris yra išsaugomas informacinėje sistemoje ir ePristatymo sistemos naudotojas netenka galimybės elektroninio pristatymo dėžutėje skaityti šių elektroninės siuntos priedų.
Naudojantis E. pristatymo sistema galima siųsti įvairias e. siuntas: dokumentus, išrašus, pažymas ir pan. Per E. pristatymo sistemą taip pat galima siųsti ir procesinius dokumentus. Procesiniai dokumentai E. pristatymo sistemoje gali būti siunčiami tik Lietuvos teismams.
Taip, ePristatymo sistema yra pritaikyta naudotis įvairios rezoliucijos mobiliaisiais įrenginiais.
Taip, galima. Rengiant e. siuntą prie gavėjo lauko galima pridėti ne vieną gavėją. Tokiu atveju, tą pačią e. siuntą gaus visi pridėti gavėjai. Daugiausia e.siunta gali būti išsiųsta 1000 gavėjų.
Taip. Rengiant e. siuntą galima ją išsaugoti rengiamų siuntų sąraše. Rengiamų siuntų sąraše pateikiamos visos rengiamos e. siuntos, kurios nebuvo išsiųstos. Naudotojas bet kada gali grįžti, pasirinkti e. siuntą iš rengiamų siuntų sąrašo, ją pakoreguoti ir išsiųsti.
Taip, jei ruošiant naują e. siuntą buvo pažymėtas parametras „Išsaugoti šablonų sąraše“. Išsaugant e. siuntą šablonų sąraše, e. siuntos šablone saugomos antraštės ir teksto laukų duomenys bei prisegti priedai.
Viešojo administravimo įstatyme numatyta, kad viešojo administravimo subjektai turi, rengiamus oficialius elektroninius dokumentus vieni kitiems siųsti ir gauti per ePristatymas informacinę sistemą. Elektronines siuntas galima siųsti ir į neaktyvią ePristatymas dėžutę.