Nekilnojamojo turto kadastras ir registras

Ar galima Nekilnojamojo turto registre įregistruoti nuosavybės teises Europos paveldėjimo pažymėjimo pagrindu?

Europos paveldėjimo pažymėjimo pagrindu įregistruoti nuosavybės teises Nekilnojamojo turto registre galima tik tuo atveju, jei Europos paveldėjimo pažymėjime nurodyti įregistravimui būtini duomenys.

Europos paveldėjimo pažymėjimo išdavimą, šio pažymėjimo turinį, teisinę galią bei vykdymą reglamentuoja Europos Parlamento ir Tarybos 2012 m. liepos 4 d. reglamentas (ES) Nr. 650/2012 „Dėl jurisdikcijos, taikytinos teisės, teismo sprendimų paveldėjimo klausimais pripažinimo ir vykdymo bei autentiškų dokumentų paveldėjimo klausimais priėmimo ir vykdymo bei dėl Europos paveldėjimo pažymėjimo sukūrimo“ (toliau – Reglamentas). Reglamentas yra privalomas ir tiesiogiai taikomas Lietuvos Respublikoje kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse.

Europos paveldėjimo pažymėjimas sukelia pasekmes visose valstybėse narėse nereikalaujant jokių specialių procedūrų (Reglamento 69 straipsnio 1 dalis), jo nereikia legalizuoti ar taikyti panašių formalumų (Reglamento 74 straipsnis). Europos paveldėjimo pažymėjimas yra galiojantis dokumentas, kuriuo remiantis paveldimas turtas įregistruojamas valstybės narės atitinkamame registre (69 straipsnio 5 dalis), tačiau tik tuo atveju, jeigu tai objektyviai įmanoma.

Atkreiptinas dėmesys, kad Reglamente yra nustatyti atvejai, kada Reglamentas netaikomas. Viena iš išimčių – Reglamento netaikymas visoms registre įregistruotoms teisėms į nekilnojamąjį ar kilnojamąjį turtą, įskaitant tokių teisių įregistravimui keliamus teisinius reikalavimus, ir tokių teisių įregistravimo arba jų neįregistravimo registre pasekmėms (Reglamento 1 straipsnio 2 dalies l punktas). Tai reiškia, kad registruojant paveldėtą nekilnojamąjį turtą taikomos nacionalinėje teisėje nustatytos taisyklės, t. y. Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto registro įstatymo reikalavimai. Todėl Europos paveldėjimo pažymėjime turi būti nurodyti nekilnojamojo daikto ir teisių į jį įregistravimui Nekilnojamojo turto registre būtini duomenys, kaip juos apibrėžia Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto registro įstatymas: duomenys apie asmenį, susijusį su registracija, aiškiai išreiškiama, kokį turtą ar kokią jo dalį įpėdinis paveldi, paveldimą nekilnojamąjį daiktą apibūdinantys duomenys ir pan.

Europos Komisija 2014 m. gruodžio 9 d. įgyvendinimo reglamentu (ES) Nr. 1329/2014, „Kuriuo nustatomos formos, nurodytos Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) Nr. 650/2012 dėl jurisdikcijos, taikytinos teisės, teismo sprendimų paveldėjimo klausimais pripažinimo ir vykdymo bei autentiškų dokumentų paveldėjimo klausimais priėmimo ir vykdymo bei dėl Europos paveldėjimo pažymėjimo sukūrimo“ (toliau – Reglamentas Nr. 1329/2014) nustatė Europos paveldėjimo pažymėjimo formą (Reglamento Nr. 1329/2014 1 straipsnio 5 dalis). Europos paveldėjimo pažymėjime turi būti nurodytas įpėdiniui paskirtas turtas, dėl kurio prašoma išduoti pažymėjimą, nurodant, koks tai turtas bei pateikiant visus reikiamus jo identifikavimo duomenis: nurodant, ar įpėdinis įgijo nuosavybės teisę, ar kitą teisę į turtą (antruoju atveju nurodant, kokios tai teisės, ir kokie dar asmenys turi teisių į tą turtą), registruoto turto atveju pateikiant informaciją, pagal registrą tvarkančios valstybės narės teisę reikalingą turtui identifikuoti, pvz., tikslų nekilnojamojo turto objekto adresą, žemės registro, sklypo ar kadastro numerį, turto aprašą, jei reikia, pridedant prašomus dokumentus.

Redaguota: 2019-07-31 11:20
Į viršų