Gyventojų registras

Pažymime, kad civilinės metrikacijos įstaiga, konsulinė įstaiga ar Registrų centras asmens pageidavimu išduoda Lietuvos Respublikos teisingumo ministro nustatytos formos civilinės būklės akto įrašą liudijantį išrašą (toliau – išrašas) (nuo 2017 m. sausio 1 d. liudijimai nebeišduodami). Išrašai gali būti išduodami gavus pareiškėjo prašymą iš karto po civilinės būklės akto įregistravimo arba bet kada vėliau.
Norint patikslinti asmens duomenis Gyventojų registre, reikia pateikti:
 
- Prašymą dėl duomenų tikslinimo (prašymas turi būti parašytas valstybine kalba, pasirašytas ir jame nurodytas vardas, pavardė, gyvenamoji vieta ir duomenys ryšiui palaikyti);
- Asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (pasą arba asmens tapatybės kortelę);
- Priklausomai nuo tikslinamų duomenų reikia pateikti teisingus duomenis įrodančius dokumentus.
Pažymą apie konkrečiu adresu gyvenamąją vietą deklaravusių asmenų skaičių galima užsakyti VĮ Registrų centrui pateikus vienkartinį prašymą. Prašymo Forma.
 
Prašymas gali būti pateikiamas:
 
- siunčiant prašymą ir asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją paštu, adresu Lvivo g. 25-101, 09320 Vilnius;
 
- siunčiant elektroniniu parašu pasirašytą prašymą el.
Norint įrašyti duomenis apie užsienyje gimusio vaiko gyvenamąją vietą, VĮ Registrų centrui reikia pateikti laisvos formos prašymą, nurodant vaiko duomenis (vardą, pavardę, asmens kodą) ir valstybę, kurioje nuolat gyvena, bei pridėti savo asmens dokumento kopiją. Prašymą galima pateikti tiesiogiai Registrų centro klientų aptarnavimo padalinyje, elektroniniu paštu info@registrucentras.lt ar paštu adresu: Lvivo g. 25-101, 09320 Vilnius.
Prašymo pateikti Lietuvos Respublikos gyventojų registro duomenis Forma yra universali, todėl reikalinga pildyti tik tuos punktus, kurie yra aktualūs pagal norimą gauti informaciją.- Jeigu duomenų gavėjui reikalinga pažyma arba išrašas apie vieno asmens duomenis, pildomi 1-3, 6-13 punktai, o 4 ir 5 prašymo formos punktų pildyti nereikia.
 
- Jeigu duomenų gavėjui reikalinga pažyma apie gyvenamojoje patalpoje gyvenamąją vietą deklaravusius asmenis ar asmenų skaičių, pildomi 1, 4, 6-13 punktai, o 2, 3 i
1. Deklaracijas internetu gali pateikti asmenys, galintys patvirtinti tapatybę el. parašu, per bankų internetines sistemas ar kitomis e-valdžios vartuose nurodytomis priemonėmis.
2. Adresas turi būti tikslus – su gatve ir namo (korpuso, buto ar patalpos) numeriu (numeriais). Turi sutapti su žemės sklypo, kuriame stovi pastatas adresu.
3. Jei gyvenamąją vietą deklaruoja ne savininkas, savininko sutikimas turi būti patvirtintas taip pat internetu. Savininkas turi atitikti 1 sąlygą.
4.
Prašyme dėl asmens duomenų teikimo turi būti nurodytas asmens, kurio duomenis prašoma pateikti, vardas (vardai), pavardė (pavardės), gimimo data (gimimo metai) arba asmens kodas. Šie duomenys reikalingi tinkamam ir vienareikšmiškam asmens identifikavimui Lietuvos Respublikos gyventojų registro duomenų bazėje. Nepavykus to padaryti, duomenų gavėjui išduodama pažyma, kurioje nurodoma, jog be papildomų duomenų asmens nustatyti negalima.

Išduodama pažyma, patvirtinanti, kad duomenų apie mirties faktą nėra. Papildoma informacija apie tai, kas turi būti nurodyta prašyme dėl pažymos apie asmens duomenis gavimo, pateikiama nuorodoje.
 
Fizinio asmens teisė gauti dokumentą su savo asmens duomenimis yra įtvirtinta Lietuvos Respublikos gyventojų registro duomenų teikimo taisyklių 12 straipsnio 2 dalyje, todėl, teikiant prašymą dėl pažymos apie savo asmens duomenis gavimo, skiltyje "Teisinis duomenų gavimo pagrindas" ir nurodyti šį taisyklių punktą.
 
Fizinis asmuo (toliau – asmuo), norėdamas gauti pažymą arba registro išrašą, turi pateikti prašymą. Prašymas pateikiamas tiesiogiai, pareiškėjui ar jo atstovui atvykus į Registrų centrą; paštu; per kurjerį; per atstovą; elektroninių ryšių priemonėmis.
Fizinis asmuo, norėdamas gauti Gyventojų registro pažymą ar išrašą, VĮ Registrų centrui turi pateikti prašymą. Jeigu duomenų gavėjas prašo pateikti informaciją apie kitą asmenį ir tokia teisė nenustatyta įstatymuose ar kituose teisės aktuose, kartu su prašymu turi būti pateiktas duomenų subjekto sutikimas teikti jo asmens duomenis. Nesant minėto dokumento, duomenų subjektui gali būti siunčiamas raštas dėl sutikimo teikti jo asmens duomenis gavimo.
Fizinis asmuo, norėdamas gauti Gyventojų registro pažymą ar išrašą, VĮ Registrų centrui turi pateikti prašymą. Jeigu duomenų gavėjas prašo pateikti informaciją apie kitą asmenį ir tokia teisė nenustatyta įstatymuose ar kituose teisės aktuose, kartu su prašymu turi būti pateiktas duomenų subjekto sutikimas teikti jo asmens duomenis. Nesant minėto dokumento, duomenų subjektui gali būti siunčiamas raštas dėl sutikimo teikti jo asmens duomenis gavimo.
Informuojame, kad Gyventojų registre tvarkomi duomenys tretiesiems asmenims neprieinami tuo atveju, kai Gyventojų registro duomenų bazėje yra įregistruotas asmens prašymas neteikti jo asmens duomenų tretiesiems asmenims.
Norint atšaukti apribojimą teikti duomenis tretiesiems asmenims, asmuo turi pateikti laisvos formos prašymą Gyventojų registro tvarkytojui. Prašymo pateikimo tvarką rasite čia.

 

Užsienio valstybėje po 1990 m. kovo 11 d. mirusio Lietuvos Respublikos (toliau – LR) piliečio ar užsieniečio, turinčio nuolatinę gyvenamąją vietą LR, mirtis įtraukiama į apskaitą jų gyvenamosios vietos civilinės metrikacijos įstaigoje (toliau –CMĮ). Jeigu mirusysis neturėjo gyvenamosios vietos LR, mirtis įtraukiama į apskaitą paskutinės jo gyvenamosios vietos LR CMĮ arba Vilniaus miesto CMĮ.
Pažymime, kad civilinės metrikacijos įstaiga, konsulinė įstaiga ar Registrų centras asmens pageidavimu išduoda Lietuvos Respublikos teisingumo ministro nustatytos formos civilinės būklės akto įrašą liudijantį išrašą (toliau – išrašas) (nuo 2017 m. sausio 1 d. liudijimai nebeišduodami). Išrašai gali būti išduodami gavus pareiškėjo prašymą iš karto po civilinės būklės akto įregistravimo arba bet kada vėliau. Informuojame, kad mamos (tėvo) mirties akto įrašą liudijantį išrašą galite užsisakyti VĮ Registrų centrui pateikę vienkartinį prašymą.
Pažymime, kad civilinės metrikacijos įstaiga, konsulinė įstaiga ar Registrų centras asmens pageidavimu išduoda Lietuvos Respublikos teisingumo ministro nustatytos formos civilinės būklės akto įrašą liudijantį išrašą (toliau – išrašas) (nuo 2017 m. sausio 1 d. liudijimai nebeišduodami). Išrašai gali būti išduodami gavus pareiškėjo prašymą iš karto po civilinės būklės akto įregistravimo arba bet kada vėliau. Informuojame, kad civilinės būklės akto įrašą liudijantį išrašą galite užsisakyti VĮ Registrų centrui pateikę vienkartinį prašymą.
Asmens duomenys iš Gyventojų registro teikiami vadovaujantis duomenų teikimo sutartimis, kuriose dažniausiai  pavardės yra teikiamos tokios, kokios yra įrašytos galiojančiuose asmens tapatybę patvirtinančiuose dokumentuose (pase, asmens tapatybės kortelėje, leidime gyventi), todėl turite turėti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, kuriame įrašyta naujoji pavardė.
 
Registrų centro svetainėje rodoma Jūsų senoji pavardė, nes ji yra įrašyta galiojančiame Jūsų asmens dokumente, kai turėsite galiojantį asmens dokumentą nauja pavarde – ji automatiškai bus atnaujinta visuose registruose, kurie naudoja Lietuvos Respublikos gyventojų registro duomenis.
 
Su Gyvenamosios vietos deklaravimo taisyklėmis galite susipažinti čia.

Išsamią informaciją sutarčių sudarymo klausimais rasite nuorodoje.

Šiuo metu deklaruoti gyvenamąją vietą internetu galima tik tokiu atveju, kai statinio ir žemės sklypo adresai yra tapatūs. Jei ant vieno žemės sklypo stovi keli statiniai (pvz. ant vieno žemės sklypo yra kotedžų kvartalas su skirtingais adresais), elektroniniu būdu gyvenamosios vietos deklaruoti nėra galimybės ir sistema pateikia pranešimą „Adresas nevienareikšmis....“. Tokiu atveju deklaruoti gyvenamąją vietą galėsite seniūnijoje pagal gyvenamąją vietą ar kitame savivaldybės padalinyje, kuriam pavesta vykdyti šias funkcijas.

Prašymas paštu gali būti pateikiamas šiuo adresu: Lvivo g. 25-101, 09320 Vilnius.
 
Asmuo, norintis gauti pažymą apie artimos giminystės ryšius su asmeniu, iš kurio perka būstą, VĮ Registrų centrui turi pateikti nustatytos formos prašymą.

Kartu su prašymu reikia pateikti ir asmens, iš kurio perkamas būstas, rašytinį sutikimą tikrinti jo giminystės ryšį su pirkėju.

Prašymas gali būti pateikiamas:

- siunčiant prašymą ir asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją paštu, adresu Lvivo g. 25-101, 09320 Vilnius;
Jei sumokėjus valstybinės rinkliavos mokestį už civilinės metrikacijos teikiamą paslaugą paaiškėjo, kad paslauga Jums negali būti suteikta, mokestį galite susigrąžinti. Tokiu atveju:
1. Kreipkitės į Civilinės metrikacijos skyrių (toliau - CMS), kuriame užsisakėte paslaugą. CMS darbuotojas patvirtins (atsakys į Jūsų el. laišką arba pažymės ant mokėjimo dokumento), kad rinkliava nebuvo panaudota.
2.
Mokestis netaikomas tais atvejais, kai asmuo prašo patikslinti įrašytus neteisingus ar netikslius duomenis apie asmens tėvus (pvz. neteisingai įrašyti asmenvardžiai, netikslisli gimimo data), tačiau jei Gyventojų registre nėra duomenų apie asmens tėvus arba reikės taisyti tėvų duomenis (pvz. įrašyti mirties datą, santuokas, ištuokas), mokestis bus taikomas.
Jeigu duomenų gavėjas prašo pateikti informaciją apie kitą asmenį ir tokia teisė nenustatyta įstatymuose ar kituose teisės aktuose, kartu su prašymu turi būti pateiktas duomenų subjekto sutikimas teikti jo asmens duomenis. Nesant minėto dokumento, duomenų subjektui gali būti siunčiamas raštas dėl sutikimo teikti jo asmens duomenis gavimo. Tuo atveju, jeigu duomenų subjektas nesutinka arba duomenų subjekto sutikimas negaunamas, informacija duomenų gavėjui neteikiama.
 
Asmens mirties faktą patvirtinanti pažyma gali būti išduodama tik tuo atveju, jeigu tokie duomenys yra įrašyti į Lietuvos Respublikos gyventojų registrą.
 
Dokumentą užsisakyti galima VĮ Registrų centrui pateikus vienkartinį prašymą.
 
Informacija apie tai, kas turi būti nurodyta prašyme, pateikiama nuorodoje.
 
Informaciją apie prašymo pateikimo tvarką rasite čia.

 
Atlyginimo už Gyventojų registro duomenų vienetą dydžius rasite nuorodoje.

 
Prašymo dėl giminystės ryšių tikrinimo (įsigyjant būstą su lengvata) formą galima parsisiųsti čia.
 
Informuojame, kad Gyventojų registre tvarkomi duomenys tretiesiems asmenims neprieinami tuo atveju, kai Gyventojų registro duomenų bazėje yra įregistruotas asmens prašymas neteikti jo asmens duomenų tretiesiems asmenims.
Norint atšaukti apribojimą teikti duomenis tretiesiems asmenims, asmuo turi pateikti laisvos formos prašymą Gyventojų registro tvarkytojui. Prašymo pateikimo tvarką rasite čia.