Juridinių asmenų registras

Elektroninis sertifikuotas Juridinių asmenų registro išrašas (ESI) yra oficialus dokumentas, kuris galioja elektroninėje erdvėje. Kaip reglamentuoja Civilinio kodekso 4.262 straipsnis, į viešą registrą įrašyti duomenys laikomi teisingais ir išsamiais. ESI (prieigos raktas) išduodamas atlygintinai (1,92 Eur), išskyrus teisės aktų nustatytas išimtis. Naujai įregistruotam juridiniam asmeniui ESI išduodamas neatlygintinai.
Asociacija steigiama ir veikia Lietuvos Respublikos asociacijų įstatymo nustatyta tvarka.
Norėdami įsteigti asociaciją, galite vadovautis nuorodoje nurodyta veiksmų eiga. Steigti asociaciją gali ne mažiau kaip 3 asmenys.
Juridinio asmens registravimo pažymėjimai nuo 2010 m. sausio 1 d., pasikeitus Civilinio kodekso 2.65 str., neišduodami, o nuo  2012 m. spalio 7 d., įsigaliojus Juridinių asmenų registro nuostatų pakeitimams, juridinių asmenų, jų filialų ir atstovybių, užsienio juridinių asmenų ir kitų organizacijų filialų ir atstovybių registravimo pažymėjimai ir jų dublikatai pripažinti netekusiais galios.
Vėliausiai juridinio asmens pateiktų finansinių ataskaitų ir kitų kartu su jomis pateiktų dokumentų kopijas galima įsigyti per elektroninę Registrų centro klientų savitarnos sistemą. Tokių dokumentų kopijos neturi žymos "Kopija tikra" ir nebūtų laikomos oficialiu dokumentu.
Tuo atveju, kai juridinis asmuo buvo įsteigtas elektroniniu būdu ar per savitarnos sistemą buvo pakeistas jo steigimo dokumentas (steigimo dokumentu vadinami įstatai, nuostatai, statutas), Registrų centro savitarnos sistemoje išsaugotus steigimo dokumentus ir kitus dokumentus gali parsisiųsti ir atsispausdinti asmuo, pateikęs prašymą įregistruoti juridinį asmenį (steigėjas, prisijungęs kaip fizinis asmuo), vadovas ar kitas turintis teisę teikti duomenis ir pasirašyti dokumentus elektron
Uždaroji akcinė bendrovė steigiama ir veikia Akcinių bendrovių įstatymo nustatyta tvarka. Uždarosios akcinės bendrovės įstatinis kapitalas turi būti ne mažesnis kaip vienas tūkstantis eurų.
Norint įsteigti uždarąją akcinę bendrovę, galima vadovautis nuorodoje nurodyta veiksmų seka.
Informuojame, kad pasitikrinti, ar pavadinimas nėra tapatus su kitų juridinių asmenų, filialų ar atstovybių pavadinimais arba laikinai įrašytais į Registrą pavadinimais galite čia. Tikrinant pavadinimo tapatumą, teisinė forma nevertinama, todėl nebūtų registruojama mažoji bendrija ar kitas juridinis asmuo tokiu pačiu simboliniu pavadinimu, kokiu yra įregistruota uždaroji akcinė bendrovė.
Juridinio asmens filialo ar atstovybės pakeisti nuostatai Juridinių asmenų registre neregistruojami, jie tik pateikiami Juridinių asmenų registro tvarkytojui. Atlyginimas mokamas tik už registruojamų duomenų pakeitimus (pvz.: pavadinimas, buveinė). Atlyginimas už vieno duomens įregistravimą - 4,15 Eur.
Jeigu duomenys nesikeičia, už pakeistus filialo ar atstovybės nuostatus atlyginimas nemokamas.
Registruojant juridinį asmenį per Registrų centro klientų savitranos sistemą, mokėtojas gali būti ir kitas asmuo.
Svarbu pažymėti, kad užsisakius paslaugas per elektroninę  Registrų centro klientų savitarną, jos turi būti apmokėtos, neišėjus iš savitarnos sistemos, o tiesiogiai per pasirinkto banko elektroninės bankininkystės sistemą, kadangi kitaip sistema negalės sumokėtų pinigų prijungti prie Jūsų užsakymo ir pakeisti jo būseną  į Apmokėtas.
Prašymą įregistruoti juridinį asmenį per Registrų centro klientų savitarnos sistemą gali pateikti tik steigėjas ar vienas iš steigėjų. Vadovo duomenų lauke įrašomi asmens, kuris paskirtas vadovu, duomenys. Svarbu pažymėti, kad po juridinio asmens įregistravimo, teikti prašymus keisti duomenis ir (arba) dokumentus galės tik juridinio asmens vadovas, naudodamas savo kvalifikuotą elektroninį parašą arba jo įgaliotas asmuo.
Iki Juridinių asmenų registro veiklos pradžios (2004–01-01) išregistruotų juridinių asmenų, jų filialų ir atstovybių registravimo dokumentų bylų Registrų centro filialai neperėmė iš savivaldybių ir kitų juridinius asmenis registravusių institucijų, todėl galima pateikti tik Juridinių asmenų registro išrašą apie nurodytą įmonę. Juridinių asmenų išraše bus nurodytas įmonės pavadinimas, kodas, buveinė, įregistravimo ir išregistravimo datos.
Vadovaujantis  Lietuvos Respublikos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymu, visi Lietuvoje įsteigti juridiniai asmenys (išskyrus tuos, kurių vienintelis dalyvis yra valstybė ar savivaldybė) privalo gauti, atnaujinti ir saugoti tikslią informaciją apie savo naudos gavėjus ir šią informaciją pateikti Juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos naudos gavėjų posistemyje (JANGIS).
Kreditoriaus sutikimo nereikia, jeigu patalpų savininkas yra įregistravęs nuosavybės teises į įgytas patalpas. Reikalingas patalpų savininko sutikimas, kai patalpos nuosavybės teise nepriklauso steigėjui arba juridiniam asmeniui (kai keičiama buveinė).
Įrašas "Teisinis statusas neįregistruotas" nereiškia, kad juridinis asmuo nėra įregistruotas, tai reiškia, kad juridinis asmuo nėra likviduojamas, reorganizuojamas, jam neiškelta bankroto byla ar kita. Jeigu teisinis statusas yra įregistruotas, grafoje "Teisinis statusas" yra atitinkamas įrašas: "Likviduojamas", "Likviduojamas dėl bankroto", "Reorganizuojamas", "Bankrutuojantis" ar kita pagal Juridinių asmenų registro nuostatų 18.19 papunktį.
 
Informuojame, kad pasitikslinti, kuriai veiklos klasei pagal ekonominės veiklos rūšių klasifikatorių (EVRK) priskiriama norima vykdyti veikla, galima Lietuvos statistikos departamente tel. (8 5) 236 4716, el.
Dokumentų ir duomenų teikėjas Juridinių asmenų registro tvarkytojui turi pateikti pranešimą forma JAR-PFU apie juridinio asmens filialo ar atstovybės įregistravimą užsienio valstybėje.
Registro tvarkytojas, gavęs prašymą elektroniniu būdu bei patikrinęs, ar nėra kliūčių įregistruoti juridinį asmenį, jį įregistruoja ne vėliau kaip per 1  darbo dieną nuo prašymo pateikimo. Pateikto prašymo būseną galite patikrinti prisijungę čia. Įregistravus juridinį asmenį, prašymo statusas iš būsenos Vykdomas pasikeis į Įvykdytas, ir juridinio asmens steigėjas elektroniniu paštu gaus žinutę apie pasikeitusią prašymo būseną.
 
Nutraukus juridinio asmens filialo ar atstovybės užsienio valstybėje veiklą, juridinio asmens vadovas ar jo įgaliotas asmuo Juridinių asmenų registro nuostatų nustatyta tvarka turi pateikti Juridinių asmenų registro tvarkytojui laisvos formos pranešimą.
 
Daugiabučių namų savininkų bendrijos steigimą ir veiklą reglamentuoja Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymas. Bendrijos nariu negali būti asmuo, kuris neturi nuosavybės name, kuriame steigiama bendrija.
 
Administracinių teisės pažeidimų kodekso 1722 straipsnyje numatyta atsakomybė už dokumentų, duomenų ir kitos teiktinos informacijos bei finansinių ataskaitų nepateikimą Juridinių asmenų registro tvarkytojui laiku teisės aktų nustatyta tvarka. Už dokumentų ir duomenų teikimą atsakingas juridinio asmens vadovas.
Juridinių asmenų registre versija reiškia, kad tą dieną Juridinių asmenų registro duomenų bazėje buvo pakeisti kokie nors duomenys ir (arba) informacija. Tai gali apimti tiek naujų duomenų, informacijos ir dokumentų registravimą, tiek duomenų keitimą Juridinių asmenų registro tvarkytojo iniciatyva (pvz., taisant pastebėtą klaidą).
Jeigu duomenys apie valdybos narį įregistruoti Juridinių asmenų registre, pateikiamas laisvos formos pranešimas, kuriame nurodomi duomenys apie valdybos narį ir jo įgaliojimų pabaigos data.
 
Juridinių asmenų registro išrašų data automatiškai suformuojama tuo metu, kai atspausdinamas išrašas, todėl jį įmanoma atspausdinti nurodytą dieną, tačiau negalima atspausdinti atgaline data.
Jeigu norėtumėte pateikti duomenis tam tikru laiku praeityje, reikėtų užsisakyti Juridinių asmenų registro išrašą su istorija, kuriame būtų nurodytas duomenų keitimas (arba nekeitimas) jus dominančiu laikotarpiu.
Profesinės sąjungos įstatus tvirtina visuotinis narių susirinkimas, o pasirašo susirinkimo įgaliotas asmuo arba profesinės sąjungos pirmininkas.