E-varžytinės, aukcionai

Jeigu kainos nekeliate ir varžytynių nelaimite, varžytynių dalyvio mokestis, atskaičius mokesčius už banko paslaugas, ne vėliau kaip kitą darbo dieną grąžinamas į Jūsų registracijos metu nurodytą banko sąskaitą. Tokia tvarka varžytynių dalyvio mokestis grąžinamas ir tais atvejais, kai varžytynės atšaukiamos.
 
Asmuo, pageidaujantis dalyvauti elektroninėse varžytynėse, privalo prisijungti interneto svetainėje www.evarzytynes.lt prie sistemos jos siūlomais asmens tapatybės nustatymo būdais ir, pasirinkęs varžytynes iš skelbiamo sąrašo, registruotis į jas.
Varžytynės, aukcionai, nuomos konkursai vyksta elektroniniu būdu interneto svetainėje www.evarzytynes.lt.


Varžytynes laimėjęs dalyvis privalo į varžytynes organizavusio antstolio depozitinę sąskaitą sumokėti pinigų sumą, kuri lygi kainos, už kurią buvo parduotas turtas, ir varžytynių dalyvio mokesčio skirtumui:

1.    per 10 (dešimt) dienų nuo varžytynių pabaigos – jeigu turto kaina yra mažesnė negu 3000 eurų;
2.    per 20 (dvidešimt) dienų nuo varžytynių pabaigos – jeigu turto kaina yra nuo 3000 eurų iki 30 000 eurų;
Šis klausimas nėra priskirtas Registrų centro kompetencijai. Asmuo, ketinantis įsigyti turtą, prieš atlikdamas registracijos veiksmus, dėl šio ir kitų klausimų, susijusių su turtu, turi kreiptis į aukciono organizatorių. Aukciono organizatoriaus kontaktai yra nurodomi skelbime.
 

Juridinis asmuo gali dalyvauti per atstovą – juridinio asmens vadovą arba per įgaliotą asmenį.
Kainą didinant neautomatiniu būdu, varžytynių dalyvis už parduodamą turtą pasiūlo kainą, kuri negali būti mažesnė už pradinę turto pardavimo kainą.
Turto pardavimo iš varžytynių aktą antstolis surašo per 3 (tris) darbo dienas po visos kainos už parduotą turtą sumokėjimo, bet ne anksčiau kaip po 20 (dvidešimties) dienų nuo varžytynių pabaigos. Turto pardavimo iš varžytynių aktą antstolis surašo interneto svetainę www.evarzytynes.lt aptarnaujančioje informacinėje sistemoje ir pasirašo elektroniniu parašu.
Nepaisant to, kad turto realizavimo procedūros perkeltos į elektroninę erdvę, visi pageidaujantys įsigyti ar išsinuomoti turtą asmenys gali gyvai apžiūrėti parduodamą ar išnuomojamą turtą. Turto apžiūros data, vieta ir atsakingo asmens kontaktai yra nurodomi skelbime. Planuojant įsigyti / išsinuomoti objektą rekomenduojama susisiekti su varžytynių vykdytoju ar organizatoriumi dėl turto apžiūros ir pasikonsultuoti su atitinkamos srities specialistais.
Ši būsena parodo, kad asmuo, užbaigęs registraciją, turi sulaukti aukciono organizatoriaus registracijos patvirtinimo ar atmetimo. Aukciono organizatoriui patvirtinus / atmetus asmens registraciją, asmuo gauna pranešimą el. paštu bei būsena prie aukciono pasikeičia į „Patvirtinta“/ „Nepatvirtinta“. Asmuo pats savo registracijos būseną gali pasitikrinti prisijungęs prie tinklalapio www.evarzytynes.lt
Asmuo turi registruotis į aukcioną skelbime nurodytu registravimo laiku. Dalyvių registracijos pradžios ir pabaigos laikai rodomi pasirinkus konkretų aukcioną. 
SVARBUUžsiregistruoti į aukcioną gali tik prie sistemos prisijungę asmenys.

Registracija į aukcioną vyksta tokiu būdu:
Asmuo, registruodamasis į pasirinktas varžytynes, privalo užpildyti visus asmens ir kontaktinius duomenis, kurie sistemoje pažymėti kaip privalomi; patvirtinti, kad susipažino ir sutinka su varžytynių vykdymo tvarka,  taip pat, kad sutinka, jog Registrų centras tvarkytų jo asmens duomenis, tarp jų ir asmens kodą, dalyvavimo varžytynėse tikslais Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka. Per elektroninių varžytynių sistemą sumokėjęs 10 procentų pradinės turto kainos dydžio varžytynių dalyvio mokestį, asmuo tampa varžytynių dalyviu.
Jeigu iki varžytynių (aukciono) pabaigos laiko yra gautas bent vienas kainos pasiūlymas, varžymasis pratęsiamas papildomas penkias minutes nulį sekundžių ir per šį pratęstą papildomą laiką dalyviai gali siūlyti kainą už parduodamą turtą. Po kiekvieno per pratęstą papildomą penkių minučių nulio sekundžių laiką gauto kainos pasiūlymo varžytynės (aukcionas) pakartotinai pratęsiamos penkias minutes nulį sekundžių; šis laikas pradedamas skaičiuoti nuo naujo kainos pasiūlymo gavimo momento.
Aukcionuose ir nuomos konkursuose gali dalyvauti Lietuvos arba užsienio valstybių piliečiai ir juridiniai asmenys, kurie naudojasi Lietuvoje veikiančiomis elektroninės bankininkystės sistemomis arba turi Lietuvoje išduotą elektroninį parašą. Taip pat asmuo gali dalyvauti aukcionuose, nuomos konkursuose netiesiogiai – naudodamasis įgalioto atstovo pagalba.
Aukcionas nuo varžytynių skiriasi turto pardavimo vykdymo procesais ir teisės aktais, reglamentuojančiais šiuos vykdymo procesus ir tvarkas. Lietuvoje terminas „varžytynės“ vartojamas, kai parduodamas nemokaus subjekto ar bankrutavusio subjekto turtas. Tada sakoma, kad yra parduodama iš varžytynių (priverstinis turto pardavimas).
Pagrindiniai pardavėjai yra antstoliai, nemokumo administratoriai, valstybės ar savivaldybių turto valdytojai (VĮ Turto bankas ir savivaldybių administracijos) ir kiti juridiniai asmenys, verslo subjektai, pvz., AB Lietuvos paštas, AB „Lietuvos geležinkeliai“, UAB „Vilniaus vystymo kompanija“, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Nacionalinė žemės tarnyba, Policijos komisariatai, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos.
Paslauga yra mokama. Duomenys teikiami nuasmeninti ir tik pasibaigus varžymuisi. Asmuo, norintis gauti nuasmenintą dalyvių varžymosi eigos protokolą, turi pateikti Registrų centrui prašymą vienu iš būdų:
dokumentus siųsdamas paštu arba atnešęs vietoje adresu Lvivo g. 25-101, 09320 Vilnius.
dokumentus siųsdamas el. paštu info@registrucentras.lt. Siunčiami dokumentai privalo būti pasirašyti elektroniniu parašu.
Dalyvis neturi teisės atšaukti savo kainos pasiūlymo. Teisės aktai galimybės ištaisyti suklydimą ar atšaukti elektroninėse varžytynėse, aukcionuose ar nuomos konkursuose pasiūlytos kainos nenumato. Varžymosi pabaiga nėra ribojama laiko prasme, todėl dalyvis, būdamas pakankamai atidus ir rūpestingas asmuo, turi galimybę pasiūlyti savo kainą, atitinkančią jo tikrąją valią.

Laimėtoju tampa dalyvis, pasiūlęs didžiausią kainą.

Elektroninių aukcionų paslaugų gavėjai yra valstybės ar savivaldybių turto valdytojai (VĮ Turto bankas ir savivaldybių administracijos), kiti juridiniai asmenys, verslo subjektai.
Paslaugos teikiamos tik sudarius sutartį su Registrų centru. Paslaugos yra mokamos.
 
Informaciją apie paslaugą rasite šioje nuorodoje.
Nuoroda į RC tvarkos aprašus čia.
I. Juridiniai asmenys / juridinio asmens statuso neturintys subjektai / jų filialai ar atstovybės:

1. Juridinių asmenų registro išrašo (ar kito veiklos pagrindimo dokumento), jeigu pagal asmens registravimo vietos įstatymus toks subjektas privalo juos turėti, kopiją, patvirtintą teisės aktų nustatyta tvarka;
Jeigu registracijos ar varžymosi metu susiduriate su sistemos veikimo trikdžiais, galite pateikti prašymą (skundą) Registrų centrui. Jis bus išnagrinėtas.
Prašymas (skundas), kuriame išdėstytos pareiškėjo nuostatos tam tikru klausimu, turi būti parengtas laikantis raštvedybos taisyklių.

Vadovaujantis Asmenų aptarnavimo ir jų prašymų nagrinėjimo Valstybės įmonės Registrų centre taisyklėmis, asmenų prašymai turi būti:
    - parašyti valstybine kalba;
Dalyvių skaičius nėra skelbiamas, ši informacija yra konfidenciali.  Varžytynių dalyviai nežino, su keliais dalyviais varžosi.




Elektroninių aukcionų ir elektroninių nuomos konkursų paslaugų gavėjai yra valstybės ar savivaldybių turto valdytojai (VĮ Turto bankas ir savivaldybių administracijos), kiti juridiniai asmenys, verslo subjektai.
Paslaugos teikiamos tik sudarius sutartį su Registrų centru. Paslaugos yra mokamos.

Informaciją apie paslaugą rasite šioje nuorodoje.

Nuoroda į RC tvarkos aprašus čia.

Elektroninį įgaliojimą juridinio asmens vadovas gali suteikti per VĮ Registrų centro klientų savitarną. Taip pat teisės aktų nustatyta tvarka išdavus rašytinį įgaliojimą, kurį įgaliotas asmuo turi pateikti registracijos metu, t. y. įkelti į sistemą. Įgaliojimai yra išduodami LR civilinio kodekso nustatyta tvarka.


Tik pasibaigus registracijos į aukcioną ar nuomos konkursą laikui, atsakingi organizatoriaus darbuotojai tikrina registracijos duomenis ir patvirtina arba atmeta registraciją.

Registracijos tvirtinimo trukmė yra nurodoma konkretaus aukciono ar nuomos konkurso skelbime. Tvirtinimo terminas yra pradedamas skaičiuoti pasibaigus registracijos terminui.

Pasibaigus registracijos laikui, registracija į aukcioną yra nebegalima. Jeigu buvo atliktas mokėjimo pavedimas, asmuo dėl pinigų grąžinimo turi kreiptis į aukciono organizatorių (aukciono organizatorius yra nurodomas konkrečiame skelbime apie parduodamą turtą). Pinigų grąžinimo tvarką nustato aukciono organizatorius.
 
Dalyviams, nepripažintiems laimėtojais, taip pat asmenims, sumokėjusiems garantinį įnašą, bet neįregistruotiems aukciono dalyviais, garantiniai įnašai grąžinami aukciono organizatoriaus taisyklėse nurodyta tvarka (pvz., per 5–10 darbo dienų). Dėl klausimų, susijusių su pinigų grąžinimu, asmuo turėtų kreiptis į aukciono organizatorių. Aukciono organizatoriaus kontaktai yra nurodyti konkrečiame aukcione.
Kainą didindamas neautomatiniu būdu, varžytynių dalyvis už parduodamą turtą gali siūlyti kainą, lygią ar didesnę už pradinę turto pardavimo kainą. Kiti varžytynių dalyviai už parduodamą turtą gali siūlyti tik didesnę kainą, tačiau kiekvienas kainos padidėjimas turi sudaryti ne mažiau kaip:

- 0,5 procento pradinės turto pardavimo kainos, jeigu ji yra mažesnė negu 15 000 eurų;
- 0,3 procento – jeigu pradinė turto pardavimo kaina yra nuo 15 000 eurų iki 30 000 eurų;
- 0,1 procento – jeigu pradinė turto pardavimo kaina viršija 30 000 eurų.