Nekilnojamojo turto kadastras ir registras

Statybos įstatymo 28 straipsnio 5 dalyje nustatyta, kad  atlikus statybos užbaigimo procedūras, statinį ir daiktines teises į jį privaloma įregistruoti Nekilnojamojo turto registre ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo statybos užbaigimo akto gavimo dienos, deklaracijos apie statybos užbaigimą patvirtinimo ir įregistravimo dienos arba nuo deklaracijos apie statybos užbaigimą įregistravimo dienos.

Registrų centro rengiamose pažymose apie nuosavybės teise turimą žemės ūkio paskirties žemės plotą nurodytų duomenų žemės ūkio paskirties žemės pirkėjo deklaracijos užpildymui nepakanka, t.y. duomenys, kurie būtini deklaracijos užpildymui, šiose pažymose nenurodomi.  


Nuosavybės teises registruoti Jungtinės veiklos sutarties pagrindu galima, jei sutartyje yra nurodytas nuosavybės teisės perėjimo (atsiradimo) klausimas. Civilinio kodekso LI skyriuje yra išsamiai išaiškinti visi teisiniai jungtinės veiklos sutarties aspektai. Jungtinės veiklos sutartis turi būti rašytinė, o įstatymo nustatytais atvejais - notarinės formos.
 
Statybos būdu įgyto turto registravimo Nekilnojamojo turto registre terminai nustatyti Statybos įstatyme.
Asmuo, norintis pakeisti Nekilnojamojo turto registre įregistruoto nekilnojamojo daikto kadastro duomenis, Registrų centro  klientų aptarnavimo padalinyje turi paduoti prašymą.
Patalpų savininkų sąraše yra nurodomi šie duomenys:

- pastato unikalus numeris;
- pastato bendras plotas;
- pastato adresas;
- pastato paskirtis;
- gyvenamųjų patalpų (butų) skaičius;
- negyvenamųjų patalpų skaičius;
- buto (patalpos) unikalus numeris;
- buto (patalpos) paskirtis;
- buto (patalpos) numeris
- savininkų skaičius;
- savininko vardas, pavardė;
- buto (patalpos) bendras plotas;
- butų (patalpų) savininkų turima nuosavybės teisės dalis;
Nekilnojamojo turto kadastro nuostatų 25 punkte nurodyta, kad vykdytojas, sudaręs sutartį su užsakovu dėl nekilnojamojo daikto kadastro duomenų nustatymo, turi teisę iš kadastro tvarkytojo gauti pradinius nekilnojamojo daikto kadastro duomenis (toliau vadinama – duomenų paketas), kurių reikia darbui atlikti.
Nekilnojamojo turto kadastro nuostatų 18 punktas numato, kad statinius  pastačius, rekonstravus, kapitališkai suremontavus ar kitaip pertvarkius atliekami statinių kadastriniai matavimai. Užbaigus statybos darbus ir atlikus kadastrinius matavimus, turi būti parengtos nekilnojamųjų daiktų, šiuo atveju administracinio pastato ir jame esančių patalpų, bylos.

Statybos būdu įgyto turto registravimo Nekilnojamojo turto registre terminai nustatyti Statybos įstatyme.

Specialios žemės naudojimo sąlygos pagal Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo 6 straipsnį priskiriamos prie žemės sklypo kadastro duomenų, įrašomų į Nekilnojamojo turto kadastrą, o 13 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad prašymą įrašyti nekilnojamojo daikto kadastro duomenis į nekilnojamojo turto kadastrą ar juos pakeisti paduoda nekilnojamojo daikto savininkas ar patikėjimo teise valdantis nekilnojamąjį daiktą asmuo, išskyrus šio įstatymo 9 straipsnio 4 dalyje nustatytus atvej
Nekilnojamojo turto registre registruojami  šie nekilnojamieji daiktai: statiniai, patalpos, butai daugiabučiuose namuose ir žemės sklypai.  Statybos įstatymo  2 straipsnio 2 dalyje nurodyta, kad statinys yra pastatas arba inžinerinis statinys turintis laikančiąsias konstrukcijas, kurios visos (ar jų dalis) sumontuotos statybos vietoje atliekant statybos darbus, ir kuris yra nekilnojamasis daiktas.

Prašymų įregistruoti daiktines teises į nekilnojamąjį daiktą, šių teisių suvaržymus, juridinius faktus nagrinėjimo ir sprendimų priėmimo tvarką reglamentuoja Nekilnojamojo turto registro įstatymo 8 straipsnis. Sprendimas dėl Registro objekto, išskyrus nekilnojamąjį daiktą, registravimo turi būti priimtas ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo prašymo gavimo dienos, išskyrus šio straipsnio 2 ir 3 dalyse nustatytas išimtis.

Asmuo, norintis Nekilnojamojo turto registre įregistruoti  juridinį faktą dėl sudarytos nekilnojamojo daikto nuomos (panaudos) sutarties pakeitimo, nekilnojamojo turto registro tvarkytojui turi paduoti prašymą. Kartu su prašymu turi pateikti teisės aktų reikalavimus atitinkančius Nekilnojamojo turto registre įregistruotos nuomos sutarties pakeitimo  fakto atsiradimą patvirtinančius dokumentus (sutartį dėl NTR įregistruotos nekilnojamojo daikto nuomos sutarties pakeitimo).

Pradinių duomenų, reikalingų matininkui kadastriniams matavimams atlikti (duomenų paketas), išdavimo tvarką nustato Nekilnojamojo turto kadastro nuostatai;  Nuostatų 25-31 punkte nurodyti reikalavimai dėl nekilnojamojo daikto duomenų paketo parengimo bei išdavimo. 
Kadastrinius matavimus atliekantis asmuo (vykdytojas), sudaręs sutartį su užsakovu dėl nekilnoj
Nekilnojamojo turto kadastro nuostatų 103 punkte nurodyta, kad įregistruotą Nekilnojamojo turto registre nekilnojamąjį daiktą padalinus, atidalijus ar kelis nekilnojamuosius daiktus sujungus, įrašomiems į kadastrą šiems suformuotiems naujiems nekilnojamiems daiktams suteikiami nauji identifikavimo kodai.
Vadovaujantis Nekilnojamojo turto kadastro nuostatų nuostatomis nebaigti statyti statiniai matuojami, kai galima nustatyti jų pagrindinę naudojimo paskirtį, sienų statybos produktus, plotą, tūrį ar kitus parametrus (32.2.4.2. punktas).  Statinių kadastrinius matavimus atlieka ir kadastro duomenis nustato matininkai, nurodyti Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo 11 straipsnyje.
Šeimos turto teisinis režimas gali būti taikomas tik vienam šeimos poreikiams tenkinti naudojamam  turtui (šeimos gyvenamoji patalpa). Jeigu Nekilnojamojo turto registre žyma apie turto priskyrimo šeimos turtui jau buvo įregistruota, norint tokią žymą įregistruoti į kitą nekilnojamąjį turtą, pasikeitus šeimos gyvenamajai patalpai, kartu su prašymu įregistruoti, nekilnojamojo turto registro tvarkytojui reikia pateikti ir prašymą anksčiau įregistruotą žymą išregistruoti, motyvuojant, kad pasikeitė šeimos nuolatinė gyvenamoji vieta.
Nekilnojamojo turto registro nuostatų 33 punkte nurodyta, kad kai nuosavybės teisė ar kitos daiktinės teisės į nekilnojamąjį daiktą įregistruotos keliems bendraturčiams, nekilnojamojo daikto žuvimo atveju prašymą išregistruoti nekilnojamąjį daiktą ar jo dalį, daiktines teises, juridinius faktus gali pateikti nekilnojamojo daikto savininkai arba vienas iš jų.
Nekilnojamojo turto registro nuostatų (toliau- Nuostatai) 34 punkte nustatyta, kad prašymas įregistruoti ar išregistruoti nekilnojamąjį daiktą, daiktines teises, tų teisių suvaržymus, juridinius faktus, įmonių dovanojimo, pirkimo–pardavimo ar nuomos sutartis gali būti pateikiamas bet kuriam iš teritorinių registratorių.
Statinio būklė sunaikintas reiškia kad statinys yra fiziškai sunaikintas ir ši būklė užfiksuota nekilnojamojo daikto kadastro duomenų byloje. Toks įrašas Nekilnojamojo turto registre taps istoriniu, kai kartu su dokumentais bus pateiktas savininko prašymas išregistruoti nekilnojamąjį daiktą ir teises į jį; kartu pateikiama  statinių naudojimo priežiūrą atliekančio viešojo administravimo subjekto nustatytos formos pažyma, patvirtinanti nekilnojamojo daikto žuvimo (sugriuvimo, sunykimo, sudegimo) faktą.
 
 
Pastatų energinio naudingumo sertifikatas neprivalomas:

1) pastatams, kurie yra kultūros paveldo statiniai, jeigu laikantis reikalavimų nepageidautinai pakistų charakteringos jų savybės ar išvaizda;
2) maldos namų ir kitokios religinės veiklos pastatams;
3) laikiniems pastatams, skirtiems naudoti ne ilgiau kaip 2 metus;
4) nedaug energijos sunaudojantiems gamybos ir pramonės, sandėliavimo paskirties bei žemės ūkiui tvarkyti skirtiems negyvenamiesiems pastatams;
Jeigu nekilnojamasis daiktas ir nuosavybės teisės į jį buvo įgytas santuokoje, bendrosios jungtinės sutuoktinių nuosavybės teise, tai, nutraukus santuoką, įrašai Nekilnojamojo turto registre galėtų būti pakeisti, pateikus Nekilnojamojo turto registro tvarkytojui  prašymą. Kartu su prašymu reikia pateikti notaro, ar teismo patvirtintą dokumentą dėl santuokinio turto padalinimo.

Civilinio kodekso 6.477 straipsnis apibrėžia nuomos sutarties samprata. Nekilnojamojo daikto nuomos sutartis turi atitikti teisės aktų nustatytus reikalavimus.
Nuomos sutartyje turi būti nurodyti įregistravimui Nekilnojamojo turto registre būtini duomenys - sutarties data, sutarties šalių (ar jų atstovų) vardai, pavardės ir asmens kodai (atstovavimo pagrindas), sutarties objekto (nekilnojamojo daikto) unikalus numeris, sutarties dalykas, nuomos mokestis.
Sutartis turi būti šalių (ar jų atstovų) pasirašyta. 

Įrašydami nekilnojamojo daikto kadastro duomenis į kadastrą, kadastro tvarkytojo padaliniai kiekvienam nekilnojamajam daiktui suteikia identifikavimo kodą, kuris nekinta visą nekilnojamojo daikto egzistavimo laiką. Įregistruotą Nekilnojamojo turto registre nekilnojamąjį daiktą padalijus, atidalijus ar kelis nekilnojamuosius daiktus sujungus, įrašomiems į kadastrą šiems suformuotiems naujiems nekilnojamiesiems daiktams suteikiami nauji identifikavimo kodai, o buvusieji jų identifikavimo kodai tampa archyviniais.

Šiuo metu naudodamiesi Registrų centro darbų užsakymo internetu sistema galite užsisakyti:

 

Juridinių asmenų įgaliojimai fiziniam asmeniui elektroniniu būdu užsakyti Registrų centro klientų savitarnoje teikiamas Nekilnojamojo turto registro paslaugas yra išduodami šioje nuorodoje nurodyta tvarka.

Asmuo, norintis įregistruoti  naujai pastatytą ypatingą ar neypatingą statinį ir nuosavybės teisių į jį Nekilnojamojo turto registre, kartu su prašymu Registrų centro klientų aptarnavimo padalinyje turi pateikti statinio kadastro duomenų bylą, parengtą matininkų, nurodytų Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo 11 straipsnyje ir statybos užbaigimą patvirtinančius dokumentus, nurodytus Statybos įstatymo 28 straipsnyje.

Žymų apie areštą įregistravimo ir išregistravimo tvarką Nekilnojamojo turto registre reglamentuoja Nekilnojamojo turto registro nuostatų (toliau — Nuostatų) 93 straipsnis.   Žymos  apie areštą daromos (įregistravimas / išregistravimas) Nekilnojamojo turto registro įstatymo,  Lietuvos Respublikos turto arešto aktų registro įstatymo ir Turto arešto aktų registro nuostatų, n