Nekilnojamojo turto kadastras ir registras

Asmuo, norintis Nekilnojamojo turto registre įregistruotą žymą apie gyvenamųjų patalpų priskyrimą šeimos turtui  perkelti į kitą gyvenamosios paskirties nekilnojamąjį daiktą, kartu su prašymu įregistruoti šią žymą, nekilnojamojo turto registro tvarkytojui turi pateikti ir prašymą anksčiau įregistruotą žymą išregistruoti, motyvuojant, kad pasikeitė šeimos nuolatinė gyvenamoji vieta.
Prašymo padavimo tvarką rasite nuorodoje.
 

Asmuo, norintis pakeisti Nekilnojamojo turto registre įregistruoto žemės sklypo kadastro duomenis, Registrų centro teritoriniame klientų aptarnavimo padalinyje kartu su prašymu turi pateikti atnaujintą žemės sklypo kadastro duomenų bylą, parengtą matininkų, nurodytų Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo  11 straipsnyje, ir žemės sklypo kadastro d

Vadovaujantis  Civilinio kodekso 4.75 ir 4.82 straipsnių nuostatomis, negyvenamoji patalpa – palėpė yra bendrojo naudojimo patalpa, kuri yra bendroji dalinė daugiabučio namo savininkų nuosavybė, valdoma, ja naudojamasi ir disponuojama bendraturčių sutarimu. Butų ir kitų patalpų savininkui priklausanti bendrosios dalinės nuosavybės dalis yra lygi jam nuosavybės teise priklausančių patalpų naudingojo ploto ir gyvenamojo namo naudingojo ploto santykiui.

Informuojame, kad asmuo, norintis Nekilnojamojo turto registre įregistruoti savo nuosavybės teises į nekilnojamąjį daiktą (ar jo dalį), įgytas iki 2015 m. lapkričio 1 d.

informuojame, kad Nekilnojamojo turto registro įstatymo 13 straipsnyje nustatytos daiktinių teisių į nekilnojamąjį daiktą, šių teisių suvaržymų, juridinių faktų įregistravimo Nekilnojamojo turto registre sąlygos. Nekilnojamojo turto registre daiktinės teisės į nekilnojamąjį daiktą, šių teisių suvaržymai, juridiniai faktai gali būti registruojami tik tuo atveju, kai nekilnojamojo turto registre įregistruotas pats nekilnojamasis daiktas.

Norint, kad nekilnojamojo daikto kadastro duomenys būtų pakeisti Nekilnojamojo turto registre, asmuo (savininkas) Registrų centro bet kuriame teritoriniame klientų aptarnavimo padalinyje turi paduoti prašymą.  Vadovaujantis Nekilnojamojo turto kadastro nuostatų 84-1.2  p., norint įrašyti statinio (patalpos) kadastro duomenis ar juos pakeisti po statinio (patalpos) rekonstravimo, kapitalinio remonto, paprastojo remonto, atnaujinimo (modernizavimo)

Prašymą dėl žemės sklypo kadastro duomenų pakeitimo Kadastre gali pateikti asmenys, nurodyti Kadastro įstatymo 13 straipsnio 2 dalyje.

Kai į žemės sklypą Registre įregistruotos kelių bendraturčių nuosavybės teisės, prašymą gali pateikti vienas iš bendraturčių, jeigu kiti bendraturčiai yra pasirašę žemės sklypo plane.

Senų pastatų (pastatytų ar įsigytų iki 1991-07-25 d.) ir nuosavybės teisių į juos įregistravimui Nekilnojamojo turto registre kartu su prašymu ir kadastrinių matavimų byla, parengta pagal galiojančių teisės aktų reikalavimus, Nekilnojamojo turto registro tvarkytojui turi būti pateikiami dokumentai, nurodyti dokumentų, teiktinų nekilnojamojo turto registro tvarkytojui registruojant senus statinius, įsigytus ar pastatytus iki 1991 m.

Asmuo, norintis pakeisti Nekilnojamojo turto registre įregistruoto ypatingo statinio duomenis, atlikus jo kapitalinį remontą, turi pateikti prašymą bet kuriame Registrų centro klientų aptarnavimo padalinyje.
Pažymą apie gretimų žemės sklypų savininkus galima užsisakyti nuotolinio ryšio priemonėmis, leidžiančiomis identifikuoti pareiškėją ir užtikrinančiomis prašymo teksto apsaugą arba prisijungus prie elektroninės Registrų centro klientų savitarnos sistemos, skiltyje Nekilnojamojo turto kadastras ir registras, kairiajame meniu spustelėjus nuorodą Registro išrašai ir pažymos bei pasirinkus dokumento tipą – Pažyma apie gretimų žemės sklypų savininkus.

Atvykus pateikti prašymo ar atsiimti Jums paruoštų dokumentų ar išrašų į Registrų centro klientų aptarnavimo padalinį, būtina su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. 

Registrų centras asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus pripažįsta šiuos dokumentus: 

Asmuo, norintis Nekilnojamojo turto registre pakeisti nekilnojamojo daikto duomenis, atlikus jo rekonstrukciją, Registrų centro teritoriniam klientų aptarnavimo padaliniui kartu su prašymu turi pateikti atnaujintą nekilnojamojo daikto kadastro duomenų bylą, parengtą matininkų, nurodytų Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo 11 straipsnyje, ir statybos užbaigimą patvirtinančius dokumentus, nurodytus <a href="http://www.e-tar.lt/por

Netikslių ir klaidingų Nekilnojamojo turto registro duomenų taisymą reglamentuoja Nekilnojamojo turto registro nuostatų V skyrius.

Asmuo, norintis Nekilnojamojo turto registre išregistruoti nugriautą statinį, Registrų centro bet kuriame klientų aptarnavimo padalinyje turi paduoti prašymą. Kartu su prašymu pateikiama Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos išduota pažyma apie statinio nugriovimą, jeigu šiam statiniui griauti reikalingas statybą leidžiantis dokumentas. Šiuo atveju statinio kadastro duomenų bylos pateikti neprivaloma. 

Informuojame, kad norint įregistruoti statinius ir nuosavybės teises į juos Nekilnojamojo turto registre, reikia paduoti prašymą bet kuriame valstybės įmonės Registrų centro klientų aptarnavimo padalinyje.

Informuojame, kad pateikti prašymą per Registrų centro savitarnos sistemą dėl juridinio fakto apie sudarytą subnuomos sutartį įregistravimo Nekilnojamojo turto registre galimybės nėra. Registrų centro savitarnoje asmuo gali sudaryti subnuomos sutartį ir perduoti įregistruoti juridinį faktą Nekilnojamojo turto registrui.
 
Kaip sudaryti ir įregistruoti subnuomos sutartį Registrų centro savitarnoje?

Nekilnojamojo turto registro nuostatų (toliau Nuostatai) 62 punkte nustatyta, kad prašymas įregistruoti nuosavybės teisę į nekilnojamąjį daiktą turi būti išnagrinėtas, sprendimas dėl jo priimtas ir duomenys į Registro duomenų bazę įrašyti ne vėliau kaip per 5 darbo dienas po prašymo padavimo arba asmens prašymu – skubos tvarka per vieną ar tris darbo dienas.

Asmuo, norintis pakeisti Nekilnojamojo turto registre įregistruotus statinio kadastro duomenis, pakeitus stogo dangą (nekeičiant stogo konstrukcijos ir neatliekant kitų statybos darbų, išskyrus paprastąjį remontą), Registrų centro klientų aptarnavimo padalinyje kartu su prašymu turi pateikti atnaujintą statinio kadastro duomenų bylą, kurią rengia matininkai, nurodyti Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo 11 straipsnyje, ir statybos&nb

Norint Nekilnojamojo turto registre įregistruoti baigtą statyti statinį ir nuosavybės teises į jį, reikia paduoti prašymą bet kuriame teritoriniame valstybės įmonės Registrų centro  klientų aptarnavimo padalinyje.

Asmuo, norintis Nekilnojamojo turto registre pakeisti nekilnojamojo daikto duomenis, atlikus jo rekonstrukciją (pristačius priestatą), Registrų centro teritoriniam klientų aptarnavimo padaliniui kartu su prašymu turi pateikti atnaujintą nekilnojamojo daikto kadastro duomenų bylą, parengtą matininkų, nurodytų Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo 11 straipsnyje, ir statybos teisėtumą patvirtinančius dokumentus, nurodytus <a href="http://www.e-tar

Nekilnojamojo turto registro nuostatų (toliau - Nuostatai), 27 punkte nustatyta, kad tais atvejais, kai daiktinė teisė į nekilnojamąjį daiktą, šios teisės suvaržymai, juridiniai faktai atsiranda nuo notarine forma patvirtinto sandorio sudarymo arba kai išduodamas paveldėjimo teisės liudijimas ir (ar) nuosavybės teisės liudijimas, šių nuostatų 25, 26 punktuose nurodytų asmenų rašytinis prašymas įregistruoti daiktines teises, šių teisių suvaržymus, juridinius faktus ir dokumentai, patvir
Jungtinės veiklos sutartis nutraukiama pačioje sutartyje ir  Civilinio kodekso 6.978 – 6.980 straipsniuose nustatyta tvarka. Reikia pateikti prašymą ir dokumentus, patvirtinančius, kad nutraukiant sutartį buvo laikytasi sutartyje nustatytų sąlygų dėl galimybės vienašališkai nutraukti sutartį ar Civilinio kodekso straipsniais nustatytos sutarties nutraukimo tvarkos.
Taip, tokia galimybė yra.

Registro tvarkytojo  parašu patvirtintą anglų kalba parengtą Nekilnojamojo turto duomenų bazės registro išrašą  galite užsisakyti prašymą pateikę šiais būdais:
Nekilnojamojo turto registro įstatymas  reglamentuoja nekilnojamųjų daiktų kaip priklausinių registravimą Nekilnojamojo turto registre. Įstatymo 10 straipsnyje nustatyta, kad Nekilnojamojo turto registre nekilnojamieji daiktai įregistruojami kaip nekilnojamojo daikto priklausiniai įstatymų nustatytais atvejais arba tų daiktų savininko prašymu.
Informacinė paslauga „Matininkas“ skirta kadastrinių matavimų metu matininko surinktiems kadastro duomenims apdoroti ir nekilnojamųjų daiktų (pastatų, patalpų, inžinerinių statinių) kadastro duomenų bylų dokumentams parengti. Statinių kadastro duomenų elektroninių dokumentų rengimo paslauga teikiama matininkams, kurie yra sistemos „Matininkas“ vartotojai, t. y.  matininko ir kadastro tvarkytojo bendravimas perkeltas į elektroninę erdvę.