Juridinių asmenų registras

Informuojame, kad finansinių ataskaitų rinkinius gali teikti juridinio asmens vadovas ar įgaliotas asmuo, prisijungę prie sistemos  per elektroninės bankininkystės sistemą arba kvalifikuotu sertifikatu patvirtintu elektroniniu parašu. Finansinių ataskaitų rinkinio pateikimo tvarką rasite Registrų centro tinklalapyje pagal šią nuorodą.
Mažoji bendrija steigiama ir veikia Mažųjų bendrijų įstatymo nustatyta tvarka.

Informaciją, kokia tvarka yra steigiama mažoji bendrija, teikiant dokumentus popieriuje, rasite šioje nuorodoje.
Mažoji bendrija taip pat gali būti steigiama ir elektroniniu būdu per Registrų centro klientų savitarnos sistemą. 

Civilinio kodekso 2.49 straipsnyje yra nurodyta, kad juridinio asmens buveine laikoma ta vieta, kurioje yra nuolatinis jo valdymo organas. Juridinio asmens buveinė apibūdinama, nurodant patalpų adresą. Patalpa, kurioje registruojama juridinio asmens buveinė, turi būti įregistruota Nekilnojamojo turto registre.

Kaip nurodyta Civilinio kodekso 2.46 straipsnyje, juridiniai asmenys veikia pagal savo steigimo dokumentus: įstatus, nuostatus, statutus ar kt., todėl kituose teisės aktuose vartojama sąvoka "steigimo dokumentas"  neapima steigimo akto ar steigimo sutarties.
Bendrovės vadovas keičiamas Akcinių bendrovių įstatymo 37 straipsnio nustatyta tvarka.
Apie bendrovės vadovo išrinkimą ar atšaukimą bei sutarties su juo pasibaigimą kitais pagrindais naujai išrinktas vadovas arba įgaliotas asmuo Juridinių asmenų registro tvarkytojui privalo pranešti ne vėliau kaip per 5 dienas.
Norint pakeisti akcinės bendrovės ar uždarosios akcinės bendrovės įstatinio kapitalo ir akcijų nominalios vertės išraišką iš litų į eurus, turi būti pakeisti ir įregistruoti nauji bendrovės įstatai.
Prašymą laikinai įrašyti pavadinimą į Juridinių asmenų registrą galima pateikti bet kuriame Registrų centro klientų aptarnavimo padalinyje (registruotis vizitui galite čia) pateikus užpildytą prašymo formą JAR-5. 
Prašymo formoje galima įrašyti tik vieną pavadinimą. 
Civilinio kodekso 2.43 straipsnio 1 dalis nustato, kad  juridinis asmuo, prieš pakeisdamas pavadinimą, privalo apie tai paskelbti viešai vieną kartą arba pranešti visiems juridinio asmens kreditoriams raštu. Skelbimui taikomos ir Civilinio kodekso 1.65 straipsnio nuostatos.

Pavadinimas gali būti laikinai įrašytas į Juridinių asmenų registrą.
Uždaroji akcinė bendrovė steigiama ir veikia Akcinių bendrovių įstatymo nustatyta tvarka. Uždarosios akcinės bendrovės įstatinis kapitalas turi būti ne mažesnis kaip vienas tūkstantis eurų.
Norint įsteigti uždarąją akcinę bendrovę, galima vadovautis nuorodoje nurodyta veiksmų seka.
Likviduoti juridinį asmenį sprendimą priima atitinkamą teisinę formą reglamentuojančiame įstatyme nurodytas organas (pav.: individualioje įmonėje - jos savininkas, akcinėje bendrovėje ar uždarojoje akcinėje bendrovėje - visuotinis akcininkų susirinkimas ar vienintelis akcininkas).
Paramos gavėjo statusas gali būti suteiktas Labdaros ir paramos įstatyme išvardytiems viešiesiems juridiniams asmenims.

Kad būtų suteiktas paramos gavėjo statusas, bet kuriame Registrų centro klientų aptarnavimo padalinyje (iš anksto registruotis galite čia) reikia pateikti:
Tuo atveju, kai juridinis asmuo buvo įsteigtas elektroniniu būdu ar per savitarnos sistemą buvo pakeistas jo steigimo dokumentas (steigimo dokumentu vadinami įstatai, nuostatai, statutas), Registrų centro savitarnos sistemoje išsaugotus steigimo dokumentus ir kitus dokumentus gali parsisiųsti ir atsispausdinti asmuo, pateikęs prašymą įregistruoti juridinį asmenį (steigėjas, prisijungęs kaip fizinis asmuo), vadovas ar kitas turintis teisę teikti duomenis ir pasirašyti dokumentus elektron
Informuojame, kad pasitikrinti, ar pavadinimas nėra tapatus su kitų juridinių asmenų, filialų ar atstovybių pavadinimais arba laikinai įrašytais į Registrą pavadinimais galite čia. Tikrinant pavadinimo tapatumą, teisinė forma nevertinama, todėl nebūtų registruojama mažoji bendrija ar kitas juridinis asmuo tokiu pačiu simboliniu pavadinimu, kokiu yra įregistruota uždaroji akcinė bendrovė.
Vėliausiai juridinio asmens pateiktų finansinių ataskaitų ir kitų kartu su jomis pateiktų dokumentų kopijas galima įsigyti per elektroninę Registrų centro klientų savitarnos sistemą. Tokių dokumentų kopijos neturi žymos "Kopija tikra" ir nebūtų laikomos oficialiu dokumentu.
Civilinio kodekso 2.66 straipsnis nustato, kad  kai pasikeičia juridinio asmens valdymo organų duomenys, duomenų ir dokumentų teikėjas per 30 dienų nuo pakeitimų padarymo dienos privalo pateikti nustatytos formos prašymą įregistruoti pakeitimus Juridinių asmenų registre. Įstatymai gali nustatyti trumpesnį terminą pateikti dokumentus ir duomenis.
Įgaliojimai teikti duomenis Juridinių asmenų registro tvarkytojui (JAR) ir pasirašyti dokumentus, taip pat teikti duomenis ir dokumentus į Juridinių asmenų dalyvių informacinę sistemą (JADIS) ir šios sistemos posistemę JANGIS išduodami nuorodoje nurodyta tvarka. Nuorodoje rasite ir Įgaliojimo formą, taip pat įgaliojimo panaikinimo formą.
Juridinio asmens registravimo pažymėjimai nuo 2010 m. sausio 1 d., pasikeitus Civilinio kodekso 2.65 str., neišduodami, o nuo  2012 m. spalio 7 d., įsigaliojus Juridinių asmenų registro nuostatų pakeitimams, juridinių asmenų, jų filialų ir atstovybių, užsienio juridinių asmenų ir kitų organizacijų filialų ir atstovybių registravimo pažymėjimai ir jų dublikatai pripažinti netekusiais galios.
Įrašas "Teisinis statusas neįregistruotas" nereiškia, kad juridinis asmuo nėra įregistruotas, tai reiškia, kad juridinis asmuo nėra likviduojamas, reorganizuojamas, jam neiškelta bankroto byla ar kita. Jeigu teisinis statusas yra įregistruotas, grafoje "Teisinis statusas" yra atitinkamas įrašas: "Likviduojamas", "Likviduojamas dėl bankroto", "Reorganizuojamas", "Bankrutuojantis" ar kita pagal Juridinių asmenų registro nuostatų 18.19 papunktį.
 
Kai visas akcinės bendrovės akcijas įsigyja vienas asmuo, akcinės bendrovės vadovas ne vėliau kaip per 5 dienas nuo pranešimo apie akcijų įgijimą gavimo dienos Juridinių asmenų registro tvarkytojui (registruotis vizitui galite čia) pateikia:
1. Prašymą įregistruoti pakeistus duomenis forma JAR-1.
2. Formą JAR-AJ (jei akcininkas juridinis asmuo) arba JAR-AF (jei akcininkas fizinis asmuo).
Asociacija steigiama ir veikia Lietuvos Respublikos asociacijų įstatymo nustatyta tvarka.
Norėdami įsteigti asociaciją, galite vadovautis nuorodoje nurodyta veiksmų eiga. Steigti asociaciją gali ne mažiau kaip 3 asmenys.
Viešų pranešimų skelbimo elektroniniame leidinyje tvarka yra nustatyta Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010-07-21 nutarimu Nr. 1056.

Naujai įregistruotam juridiniam asmeniui, filialui ar atstovybei ESI išduodamas neatlygintinai be atskiro prašymo.

Juridinių asmenų registro elektroninis sertifikuotas išrašas (ESI) yra aktualių duomenų išrašas ir galioja iki duomenų, informacijos ar dokumentų pakeitimų įregistravimo Juridinių asmenų registre (pvz.: įregistravus naujo vadovo duomenis, pakeitus kitus registruojamus duomenis ir informaciją, įregistravus naujus ar pakeistus dokumentus).
 
Steigiant juridinį asmenį elektroniniu būdu, kai numatomos patalpos juridinio asmens buveinei registruoti vienasmeniškai nepriklauso steigėjui jo nuosavybės teise, turi būti  kvalifikuotu elektroniniu parašu pasirašytas patalpų savininko (visų savininkų ar bendraturčių)  Sutikimas suteikti patalpas juridinio asmens buveinei. Prašymą įregistruoti juridinį asmenį teikiantis steigėjas turi sistemoje pridėti visus patalpų savininkus, duomenis įrašydamas atitinkamose grafose.
Elektroninis sertifikuotas Juridinių asmenų registro išrašas (ESI) yra oficialus dokumentas, kuris galioja elektroninėje erdvėje. Kaip reglamentuoja Civilinio kodekso 4.262 straipsnis, į viešą registrą įrašyti duomenys laikomi teisingais ir išsamiais. ESI (prieigos raktas) išduodamas atlygintinai (1,92 Eur), išskyrus teisės aktų nustatytas išimtis. Naujai įregistruotam juridiniam asmeniui ESI išduodamas neatlygintinai.

Individuali įmonė steigiama ir veikia Lietuvos Respublikos individualių įmonių įstatymo nustatyta tvarka.
Steigiant individualią įmonę per notarą, rekomenduojama vadovautis šioje nuorodoje nurodyta veiksmų seka.

Patalpų, kuriose įregistruota juridinio asmens buveinė, savininkas turi teisę kreiptis į Juridinių asmenų registro tvarkytoją asmeniškai (iš anksto registruotis galite čia) arba  paštu  su prašymu išregistruoti iš Registro juridinio asmens buveinę iš jam nuosavybės teise priklausančių patalpų.